Język

to fałd zbudowany z najbardziej giętkich mięśni ciała, pokryty błoną śluzową i położony na dnie jamy ustnej. Pełni kilka ważnych funkcji – jest związany z artykułowaniem dźwięków, mieszaniem pokarmu w jamie ustnej i formowaniem kęsów. Jednak jego najważniejszą rolą jest odbieranie bodźców smakowych. Na górnej powierzchni języka (na grzbiecie) występują wyrostki (brodawki), w obrębie których leżą specjalnie chemoreceptory (określane jako kubki smakowe) odbierające smak substancji chemicznych. W odpowiednich częściach języka położone są różne brodawki związane z odczuwaniem czterech podstawowych smaków (słodki, gorzki, słony i kwaśny): najliczniejsze i najmniejsze są brodawki nitkowate pokrywające przednią część języka; występujące w ich okolicy, ale znacznie większe – brodawki grzybowate, brodawki okolone – największe znajdujące się z tyłu języka oraz brodawki liściaste – zlokalizowane na bocznych powierzchniach języka.